AJ VÍNO ZA TRI EURA MÔŽE BYŤ DOBRÉ

Víno v sebe ukrýva veľa múdrosti. Poďme si niektoré z nich pripomenúť.

Je to zlé, ak mám rád víno za tri eura?

Nie. Apelujúc na vaše chuťové poháriky sa vám vaša peňaženka ešte aj poďakuje.

Znamenajú skrutkovacie uzávery, že víno je lacné?

Nie! Krajiny ako Nový Zéland prešli na twist-off štýl keďže už mali po krk zlého korku a jeho príchute vo víne. Navyše fľaša vína sa jednoduchšie otvára.

Hrá genetika úlohu v tom, aké víno mi chutí?

Určite! Gény ovplyvňujú či dávame prednosť sladkému, horkému, pikantnému alebo inému vínu. Genetika tak hrá veľkú úlohu v našom výbere vín. Napríklad gén receptoru horkej chuti je zodpovedný za to, že niektorí ľudia sú veľmi citliví na horkú chuť.

Ako zistím, že je víno kvetinové či ovocné?

Ochutnávka vín je predovšetkým o výbere z rôznych chutí a vôní, ako sú napríklad jahody. Aj keď v skutočnosti nejete jahody. Precvičte si svoje zručnosti a vykonajte slepý test s gumovými cukríkmi a pokúste sa uhádnuť ich chuť.

Prečo sa kladie taký dôraz na vôňu vína?

V jednom poháriku vína môže byť ľubovoľný počet pachov, ktoré sa môžu meniť v závislosti na tom, ako dlho je víno ponechané na vzduchu. Pohár vína môže obsahovať tisíce chemických zlúčenín, ktoré sú pripravené reagovať kedykoľvek.

Prečo sa niekedy objaví bolesť hlavy, aj keď som vypil iba pohár vína?

Keď vaše telo odbúrava alkohol vytvorí sa zápal, ktorý môže prispieť k bolesti hlavy. Jesť a piť viac vody počas konzumácie vína by mohlo pomôcť neutralizovať bolesť hlavy.

Čo sú taníny?

Taníny sú prirodzene sa vyskytujúce chemické látky, vďaka ktorým získate pocit sucha v ústach po dúšku červeného. Viažu sa na proteíny podobné tým v slinách a to je to čo robí vaše ústa suché.

Siričitany vo víne?

Siričitany sú zlúčeniny prevládajúce vo väčšine vín. Síra a kyslík tak spolu v siričitanoch pôsobia ako silný konzervačný prostriedok aby víno neoxidovalo príliš rýchlo.

Čo je dekantovanie?

Chemické reakcie vo víne môžu vytvárať pevné častice. Ponechať víno v karafe na chvíľu môže pomôcť, aby padli na dno. Dekantácia môže tiež pomôcť zmierniť silne voňajúce vína.