LACNÉ VÍNA ZO ZAHRANIČIA NIČIA NAŠICH VINOHRADNÍKOV

Slovenských poctivých vinohradníkov stále trápia lacné vína zo zahraničia. Pomôcť slovenským vinárom chce aj súčasný parlament. Poslanec Národnej rady SR za hnutie OĽaNO Juraj Gyimesi naznačil, že problém s lacnými zahraničnými vínami by mala vyriešiť väčšia regulácia v tomto biznise. Napríklad by sa mohla zaviesť spotrebná daň a kolkovanie vína. Zaviesť by sa mohla vyššia dotácia na kilogram dopestovaného hrozna na Slovensku. Dôležité je však podľa poslanca konečne zaviesť kontroly kvality vína zo strany finančnej správy. Colné úrady totiž potvrdzujú, že výkon kontroly vín neexistuje. Nie je žiadna evidencia, koľko vína je zo zahraničia.

Poslanec sa nebráni ani schválením zákona, ktorý bude považovať falšovanie vína za trestný čin. Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska nepovažuje zavedenie spotrebnej dane ani kolkovanie vína za vhodné opatrenia.

Na to, ako bude vyzerať nová legislatíva si ešte budeme musieť počkať. V súčasnosti pracuje na ministerstve pôdohospodárstva na novele zákona o vinohradníctve a vinárstve pracovná skupina.

Treba už len veriť, že zavedená väčšia regulácia v slovenskom vinárstve bude v prospech slovenských vinárov. Väčšia regulácia totiž málokedy viedla k riešeniu problémov. Skôr viedla k väčšej byrokracii, ktorú sa už od vzniku nášho štátu stále snažíme znižovať. Len, akosi sa stále nedarí.