Ani kvapka nazmar
24. August 2017 | Blog
< Späť
Určite sa už nejednému vinárovi stalo, že pri nalievaní vína sa zopár kvapiek dostalo aj na obrus. Ako informoval portál qz.com, biofyzik z americkej Brandeisovej univerzity Daniel Perlman prišiel s jednoduchým riešením, ako tomu zabrániť. Zistil, že kvapka padne skôr z plnej alebo skoro plnej fľaše, a že sklenená fľaša je hydrofilná. Čo znamená, že je priťahovaná k vode vo víne. Na základe štúdie prišiel s prekvapujúco jednoduchým riešením. Na hrdlo fľaše vína, tesne pod okraj, vyrezal malú drážku. Dosiahol tým, že všetky kvapky vína padajú priamo do pohára.
Spomínaný biofyzik dúfa, že výrobcovia fliaš na víno použijú jeho zistenia a vinári si budú môcť vychutnať každú kvapku vína a manželky už nebudú mať starosti s odstraňovaním škvŕn.
Ako vybabrať s kvapkami vína si môžete pozrieť v tomto videu:
zdroj: qz.com
Dnes vám vrelo odporúčame naše vína Račiansku frankovku či Rulandské šedé.