Je otvorená fľaša vína problémom?

19. September 2017 | Blog

< Späť


 

Nie vždy sa nám podarí vypiť celú fľašu vína. Ako naložiť s otvorenou fľašou, v ktorej je nedopité víno? Vrátením korku do fľaše čiastočne zabránime nežiadúcej oxidácii. Lepšie je však preliať nedopité víno do menšej uzatvárateľnej fľaše. Zvyšné víno môžete pokojne aj zamraziť a neskôr ho použiť napríklad pri varení.

Ako informoval portál winespectator.com, po otvorení fľaše vystavíme víno kyslíku. Všetky vína následne začnú slabnúť. Kyslík nakoniec spôsobí to, že zmiznú všetky čerstvé ovocné arómy. Väčšina vín udrží mladé ovocné arómy viac ako deň alebo dva po otvorení fľaše.

Vypitím vína, ktoré je vystavené oxidácii si nespôsobíte žiadnu zdravotnú ujmu. Víno však môže viac alebo menej chutiť nepríjemne. Majte na pamäti, že obsah alkoholu vo víne bol určený počas procesu fermentácie, keď sa cukor v hrozne premenil na alkohol. Takže nedopité víno vystavené oxidácii nemení svoj obsah alkoholu.

Skúste ochutnať trebárs náš DEVÍN či naše VELTLÍNSKE ZELENÉ.